HALK OYUNLARI
Halk dansları köy ve şehirlerde oynanan Türk folklorunun önemli öğelerinden biridir. Kısaca ait olduğu toplumun kültürel özelliklerini yansıtan; sevinci ve üzüntüyü tanımlayan, müzikli, tek kişi ve gruplar halinde yapılan, belirli hareketlerin birleşimidir.
Genel olarak nişanlarda, asker uğurlamalarında, yaylaya çıkış ve inişte, doğumda, dini ve milli bayramlarda, kazanılan zaferin sonucunda, barana, sıra gezmesi, yaren sohbeti gibi toplantılarda oynanan halk oyunları günümüzde herkesin öğrenebileceği bir dal haline gelmiştir.
Kimi kültür araştırmacıların sanat dalı içine aldığı bu dans türleri doğaçlama gelişmiş ve her yörenin özellikleri ile oluşarak günümüze ulaşmıştır. Türkiye'de 4 binin üzerinde oyun bulunmaktadır. Bu özelliği ile dünyada tektir. Her yörenin farklı oyunları, giysileri, müzikleri vardır.
Türk Halk Oyunları Nelerdir?
Hora: Trakya'da oynanır.
Zeybek: Ege, Güney Marmara, İç Batı Anadolu, Göller Yöresi, Batı Akdeniz'de oynanır.
Kaşık Oyunları: Konya Bölümü ve Antalya'nın doğu ilçelerinden itibaren Doğu Akdeniz çevresinde oynanır.
Horon: Orta ve Doğu Karadeniz'de oynanır.
Halay: Bozkır Halayları İç Anadolu'nun Doğusu, Doğu Halayları Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri, Çukurova Halayları Çukurova çevresinde oynanır.
Bar: Kuzeydoğu Anadolu ve iç Artvin'de oynanır. Kafkas Oyunları: Kuzeydoğu Anadolu ve iç Artvin'de oynanır.
Diğerleri: Karşılama, Bengi, Teke Zortlatması, Semah, Atabarı.
Merkezimiz bünyesinde Trabzon, İzmir, Ankara Seymen, Burdur, Kırklareli, Hakkari, Azeri, Erzurum gibi 20’ye yakın yöre eğitimi verilmektedir.
Merkezimiz birçok yarışma, gösteri ve festival programında başarı elde etmiştir. Halk oyunları federasyonunun yapmış olduğu yarışmalarda 5 yıl üst üste Ankara il birincisi, 1 defa horonlar Türkiye 3.sü, MEB halk oyunları il birincisi olmuştur. Merkezimizde genç yetişkin ve hobi gruplarımız vardır.