NAKIŞ KURSU
El sanatları içinde nakışın önemli bir yeri vardır. Köklü bir geşmişin ürünü olan ve çok zengin bir çeşitliliğe sahip nakışlarımız, kültür varlıklarımızın en değerli belgeleridir.
İnsanlar, beğenilmek duygusu ile süsü ve süslenmeyi sevmiş ve bunun için yenilikler peşinde koşmuştur. Günümüze kadar ulaşmış nakışları incelediğimizde bunların ihtiyaç olarak yapıldığı gibi yapan kişinin duygularını, düşüncelerini ve iç dünyasındaki güzellikleri yansıtmak için yapıldığını da görmekteyiz.
Nakış kurslarımıza katılan kursiyerler öncelikle evlerini süslemek ve güzelleştirmek için çeşitli ürünler üretiyorlar, teknikleri öğrenip becerilerini geliştirdikten sonra sipariş ürünler yapıp satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar; sosyalleşmek, yeni insanlar tanımak, kendilerini daha iyi ifade edebilmek ve tüketici olmaktan çıkıp üretici olmak için kurslarımıza katılıyorlar.
İĞNE OYASI
İğne oyası; süslemek ve süslenmek amacıyla ve taşığıdı mesajlarla bir iletişim aracı olarak kullanılan, iğne ve çeşitli iplikler kullanılarak yapılan bir Türk el sanatıdır.
İğne oyası ipliğin iğne üzerine dolanarak düğümler oluşturulmasıyla yapılır. Desen için tabiattan ve çiçeklerden yapılmış örneklerden faydalanılır. Üç boyutlu olarak bütün çiçekler rahatlıkla çalışılabilir.
Çok eski bir geçmişi olan oyalar hemen hemen her bölgemizde yapılmakata ve bölgelere göre özellikler taşımaktadır.
İğne oyasında genellikle ipek iplik, suni ipek, ibrişim, çamaşır iğnesi ve naylon iplik kullanılır.
Kaynaklar: El Nakışı kitabı (Süheyla KORKUSUZ), Türk El Sanatları (Kültür Bakanlığı Yay.)
MEFRUŞAT
Mefruşat Kursu, ev ile alakalı her şeyi kapsayan bir kurstur. Örneğin salon takımlarıyla, yatak örtüleriyle, banyo takımlarıyla evimizin her köşesini oluşturan güzel örtülerle evimizi süslemektedir. Bu kursta ürünler hep yeni malzemelerle hazırlanmıyor, ayrıca eski ürünlerle yeni ürünler güzel bir şekilde harmanlanarak değerlendiriliyor. Annelerimizden kalan eski kaneviçeler; pikelerde, seccadelerde, runnerlarda hayat buluyor. Modernize edilmiş bir şekilde evimizin dört bir köşesinde yerini alıyor. Böylece eski ve yeni kaynaştırılıp eldeki ürünler değerlendiriliyor, çeyizler hazırlanıyor.
TEL KIRMA
Tel Kırma, + (artı) ya da x (çarpı) puan şeklinin tekrarıyla oluşan değişik ve güzel bir işleme çeşididir. Desen özelliğine göre, kumaş üzerine yan yana sıralanması veya belli aralıklarla setpiştirilmesi ile yapılır. İşleme yapılırken tel, makas kullanılmadan aşağı yukarı bükülerek koparıldığı için bu adı almıştır.
Kumaş kasnağa ve gergefe gerilerek çalışılır. Bu teknik genelde tül, grepdemur, yerli dokuma gibi iplikleri sayılabilen kumaşlar üzerine uygulanır. Bu konuda yeterli beceri kazandıktan sonra iplikleri sayılamayan kumaşlara da uygulanabilir. Tel kırma tekniği özel bir iğne yardımıyla çalışılır.
18. yy.dan beri yapılmaktadır. Tel kırmanın diğer adı "Bartın işi"dir. Bu işleme ilk defa Bartın'da yapılmış, gelişmiş ve yayılmıştır. Bundan dolayı Bartın işi adını almıştır.
Salon takımları, çanta, pano, kırlent, kemer, kolye, breş ayakkabı gibi ürünlerde kullanılır.
Tel kırma tekniğinde ipliği sayılabilen, seyrek dokunmuş, sert olmayan, sağlam kumaşlar tercih edilir.
Tel kırma tekniğinde iplik olarak madeni yassı tel kullanılmaktadır.
Kaynak: Modül kitabı
SANAYİ MAKİNESİNDE TÜRK NAKIŞLARI DESENLERİ HAZIRLAMA
Nakış bir sanattır. Geçmişten günümüze var olan; evlerimizi, giysilerimizi, çeyizlerimizi süslemek için kullandığımız bu sanat dalını günümüz teknolojisini de kullanarak bilgisayarda yapıyoruz.
Nakış desenlerimizi bilgisayarda tasarlayıp çok başlı sanayi nakış makinesinde uyguluyoruz.
Nakış sanatını diri tutmak, geliştirmek, evlerimizi güzelleştirmek için bu aileye sizler de katılın. Sanayi Nakışı Kursunda sizleri de aramızda görmek isteriz.
Pakize UĞUR
Nakış Öğretmeni